Jанко Милићевић

О Милићевићима
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Jанко Милићевић је рођен 23.11.1938. године у селу Граница, општина Билећа, као четврто дете оца Рада и мајке Маре Милићевић, рођене Звијер.

Родитељи су се бавили земљорадњом и сточарством у условима који херцеговачки крш дозвољава. Ти услови су били веома скромни, али љубав коју су пружили својој деци била је безгранична. Оскудно обучен, често гладан, без обзира на кишу, сунце и снег, он је почео основно образовање држећи књигу у једној а пастирски штап у другој руци, поред стада које је свакодневно чувао. Основну школу и гимназију је завршио у Билећи, као одличан ученик. Након завршене гимназије уписује студије медицине на Сарајевском медицинском факултету, полаже све испите из прве године и након тога прелази у Београд, настављајући студије друге године на Београдском универзитету.

С обзиром да родитељи нису имали финансијских могућности да га школују, узима војну стипендију. По завршетку студија, које је завршио у року, добија чин потпоручника санитетске војске. Међутим, у војној служби није радио већ се запошљава у Дому здравља у Свилајнцу, у служби педијатрије која је била у развоју. Средства која је војска уложила у њега уредно је вратио током рада. Дао је значајан допринос развоју амбуланте за дечије болести и склопу Дома здравља у Свилајнцу, где је одлуком запослених био и директор у једном мандату.

DoktorJanko

Одатле прелази у Београд, у дом здравља Врачар, у дечји диспанзер. Постаје начелник педијатријске службе у чијем развоју активно учествује. Стручност, колегијалност, оригиналност у приступу деци и родитељима доведе га на Универзитетску дечију болницу у Тиршовој улици, на место шефа педијатарске амбуланте. Са њим иде и његова репутација вансеријског дијагностичара, о чему сведоче невероватне гужве пред ординацијом. Слободно се може рећи да је постао и остао легенда Дечије клинике и човек због кога су се пацијенти ма-совно хвалили клинику.

Извор: часопис "Братство Милићевићи"

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.