Надгробна плоча једног од барских бискупа

Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Надгробна плоча једног од барских бискупа. Барски бискуп од доба Немањића има титулу ПРИМАС СРБСКИ. Скоро сви бискупи до 1945 изјашњавали су се као Срби иако су били католици. ​Као што видимо на слици, на згради њихове бискупије стоји ћирилични натпис. (Фото: Срђан Раичевић)

- Прва црква ископана у Дубровнику је православна црква; нађена је испод католичке катедрале коју је оштетио земљотрес 1979., у санацији катедрале 1981. откривена је православна црква (источног карактер прим.уред.) из 6. века.

- Постоје бројни документи у којима Дубровчани још од средњег века себе називају Србима, а свој језик србски, још 1364. године спомиње се дубровачки писар "Нико Бијелић, ђак србски".

- 25. маја 1597. у доба кад су мало који народ и земља у Европи имале свој буквар, у Дубровнику је штампан србски буквар, буквар Инока Саве, 3 века пре Вука Караџића.

- 1638. године на једном огласу у Дубровнику пише да се он проглашава "на србском језику, да га свако може боље разумети".

- Иван Гундулић, највећи дубровачки књижевник, у 17. вијеку написао је своје највеће дјело "Осман" надахнут србском епиком, а певања Османа је посветио Србији. Последњи потомак породице Гундулић био је дубровачки градоначелник Франо Гундулић (Гондола) са краја 19. вијека, члан Србске странке.

za boga i za svoj narod orig

- У 19. веку Дубровчанин Матија Бан први је употребио израз четници за србске герилце, био је васпитач кћери кнеза Александра Карађорђевића и члан србске владе По њему се зове Баново брдо.

- Највећи и најутицајнији дубровачки политичар, песник и филозоф 19. века, Медо Пуцић пише: "Са Ловчена вила кличе, здраво србски Дубровниче!"

- У Дубровнику је србска странка победила на свим изборима у којима је учествовала, све док није забрањена 1900. године.

- У пописима становништва до 20. века у Дубровнику нема Хрвата, 90% становника се изјашњава као Срби, остали су Италијани, Чеси, и други.

- Почетком 20. века Аустро-Угарска је населила неколико хиљада људи у Дубровник и тиме изменила национални састав града. Дубровачки Срби - католици у првој Југославији терани су да се изјасне као Југославени, у НДХ су убијани, а у другој Југославији су се морали изјаснити као Хрвати.

Мислав Хорват
srbski.weebly

 

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.