Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Лик кога тумачи македонски глумац Тони Михајловски рађен је по угледу на Ивана Ванча Михајлова, дугогодишњег вођу ВМРО, чији главни човек је извршио атентат на Карађорђевића

 

Интересовање за серију „Сенке над Балканом“ не јањава, а дијапазон ликова који Бјелогрлић нуди је све богатији. И седма епизода синоћ је донела нове мистерије, а ослобођење Хаџи Дамјана Арсова, вође ВМРО, у току је. Његов лик, који тумачи Тони Михајловски, Бјела је радио по угледу на Ивана Ванча Михајлова.

До сада смо у серији могли да видимо како је Дамјан тражио да га пред судом брани Анте Павелић, а испоставља се да је то тек почетак сарадње која ће довести до убиства краља Александра у Марсељу.

Наиме, Иван Ванчо или Ванче Михајлов Гаврилов био је бугарски револуционар, активиста националистичко-ослободилачког покрета у Македонији, вођа ВМРО, писац и последња крупна фигура у историји македонског ослободилачког покрета.

10 senkenadbalkanom 14b

Ванчo Михајлов

Постаје вођа ВМРО

Рођен је 1896. године у Новом Селу у околини Штипа, у тадашњем Османском царству. Његов отац Михаил Мише Гаврилов и стриц Атанас били су активисти ВМРО. Српске власти убиле су му оца и старијег брата.

Понуђена му је стипендија српског министарства просвете да студира на европском универзитету, али је он одбија и пријављује се у бугарску војску која је у то време држала под окупацијом значајан део региона. По завршетку Првог светског рата, Иван Михајлов је емигрирао у Софију и почео да студира право. Тада су га контактирали активисти ВМРО и понудили му да раде као лични секретар вође овог тајног покрета, Тодора Александрова.

Међутим, крајем августа 1924. године Тодор Александров је убијен под неразјашњеним околностима и Михајлов преузима контролу над ВМРО и постаје снажна фигура бугарске политике. Чланови ВМРО кривили су комунисте за смрт Александрова, а комунисти су тврдили да је одговорност у рукама Ивана Михајлова.

Тако је дошло до раздора у самој организацији и то је довело до неколико убистава - једно од њих је извршила и Иванова будућа супруга Мелпомена Менча Карничева. Михајлов је предводио групу млађих кадрова ВМРО који су ушли у конфликт са старијим делом организације.

Потоњи су се залагали за оружане препаде, а омладина је у плану имала флексибилнију тактику - мање терористичке ћелије које би убијале утицајне личности.

10 senkenadbalkanom 15

Конфликт је нарастао у борбу за вођство у покрету и Михајлов је убрзо наручио убиство предводника старијих - генерала Александра Протогерова. То је била варница која је покренула рат између михајловиста и протогеровиста. Пошто су се лоше опремљени и бројно надјачани протогеровисти приклонили Југославији, то је умешало и Србију у овај рат унутар ВМРО и у периоду између 1922. и 1930. погинуле су хиљаде српских званичника и сарадника.

Активисти ВМРО извршили су бројне атентате, укључујући и убиство краља Александра И Карађорђевића и француског шефа дипломатије Луја Бартуа, пише Дневно.рс.

10 senkenadbalkanom 16

Временом су дошли и до блиске повезаности са хрватским усташама. Наиме, Михајлов бира Величка Керина, Бугарина који је извршавао смртне казне, да буде његова узданица.

10 senkenadbalkanom 17

Сарадња с Павелићем

Величко, звани Владе, добио је надимак Черноземски - јер је оне које је ВМРО осудио на смрт он предавао „черној земљи“. Вођа хрватског усташког покрета Анте Павелић одлучио је да организује атентат на краља, а за помоћ се обратио управо Ванчу Михајлову. Тако је Павелић упознао Черноземског, који је извршио атентат и од последица рањавања преминуо у канцеларији француске службе безбедности.

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.