Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Kosovi Lug postojbina Milićevog praoca Gojka Mrnjavćevića

2.6Zetska država, koja je bila u sastavu srpskog carstva, preko dva veka uspevala je da očuva svoju autonomiju i kulturu. Antička tradicija najduže se očuvala u Zetskoj državi, a kasnije i u Crnoj Gori. Nemanjići su zetsku državu smatrali "dedovinom".

Tako u povelji hilandarskom manastiru Stevan Nemanja kaže :"Obnovih svoju dedovinu i dobih od morske zemlje Zetu i njene gradove". U dugom vremenskom periodu Nemanjići su vladali Zetom i stolovali u Skadru. U predelu Gornje Zete imali su svoje letnjikovce i lovišta. Za vreme vladavine kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dusana, pojedinim oblastima srpske države vladala je vlastela. U to vreme Gornjom Zetom upravljale su vojvode i knezovi. Gornjom Zetom u Dušanovo doba, predelom Kosovog Luga upravljao je vlastelin Mrnja. Na osnovu povelja i istraženih dokaza na predelu Kosovog Luga živeli su Mrnja i Gruba. Oni su tu osnovali svoj dom i razvili porodicu u kojoj su imali sinove: Vukašina, Jovana i Gojka. Na osnovu istraženih dokumenata Gojko je bio praotac Milica, rodonačelnika Milićevića. Dakle, u Kosovom Lugu je postojbina Milićevih predaka.

O poreklu i postojbini Mrnjavćevića, u prošlim vremenima, bavili su se istoričari, čiji su rezultati istraživanja slični i identični. U donjem toku leve obale reke Susice nalazi se zaseok zvani Mrnjavćevića Gruda, koja se po predanju smatra staniste porodice Mrnjavćevića, koji su opevani u narodnom epu. Na osnovu sačuvanih povelja braća Mrnjavćevići rodili su se u Gornjoj Zeti u mestu Mrnje, gde su bili vidni ostaci starih građevina. Isto tako u blizini Orje Luke, pored obale reke Zete, bili su vidni tragovi kućišta. U svom radu P. Sobajić "Bjeloplavići" navodi :"Postoji predanje da su Mrnjavćevići bili iz Kosova Luga". Isto tako Sobajić navodi da je na predelu Kosova Luga živeo Mrnja, koji se oženio Grubom, sestrom cara Dusana. Čuveni istraživač P. Rovinjski u svom radu "Istorija Crne Gore" naveo je da se iza dva vrha planine Garca nalazi mesto koje se zove Mrnjin, a u narodnoj tradiciji zadržalo se pamćenje da su na tom predelu bili katuni Mrnjavćevića, kao i da su tu neki od njegovih potomaka, zbog turskog zuluma, krajem XIV veka napustili Skadar i tu našli svoje utočište. Pored ovih dokaza o postojbini braće Mrnjavćevića u Kosovom Lugu to potvrđuje i Trzička povelja u kojoj piše da je Marko Kraljević, sin kralja Vukašina, rođen u Gornjoj Zeti, u mestu Mrnjaku. Isto tako istoričar R. Kovijanić piše da je rodno mesto Marko Kraljevića u Kosovom Lugu, na levoj strani donjeg toka reke Sušice na Mrnjavćevića Grudi.
Kako su sinovi Mrnjini i Grubini vremenom stasavali, odlazili su kod svog ujaka na carski dvor, gde su se vaspitavali i učili veštinama. Njihov ujak, car Dušan, kada su odrasli i pripremili se za upravljanje vlastelinskim posedima, najpre im je dao na upravljanje skadarsku oblast sa stolnim gradom Skadrom. Kasnije uz skadarsku oblast dobili su na upravu Gornji i Donju Zetu. Iako im je stolno mesto bio Skadar, oni su i dalje održavali svoje posede u Kosovom Lugu, gde su im živeli roditelji, a na tom prostoru imali su svoje dvorce i letnjikovce.

izvor: Desanka Milićević

{jacomment on}