Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Istraživanje vitalnih podataka

oak

Posle popisa stanovništva jedne zemlje vitalni podaci su najvažniji za genealoška istraživanja. Vitalni podaci predstavljaju podaci o rođenju, braku i smrti evidentirani od strane državnih i lokalnih vlasti.

Kao i kod popisa stanovništva tako i vitalni podaci su korisni za istraživače početnike jer popis snima veliki procenat stanovništva, dok vitalni podaci daju detaljne informacije o temema o kojima se istražuje. Vitalni podaci su često još efikasniji od popisa stanovništva u povezivanju jedne generacije na prethodnu.
Ipak, do vitalnih podataka nije lako doći, i ako se čini drugačije. Pristup vitalnim podacima koje država ili lokalne samouprave same održavaju vitalne evidencije, varira po lokalitetu. Neki okruzi imaju celokupnu evidenciju, a drugi su izgubljeni, to zbog različitih problema od požara, poplava do ratova. Neke države su i različito počele da evidentiraju vitalne podatke pa čak i sami okruzi su različitog datuma počeli registraciju takvih podataka.
Recimo Amerika je počela da evidentira rođenja od 1870 godine dok neke države među koje spadamo i mi tek od 1920 godine, i to ne u celoj državi nego u urbanijim delovima same države.


Takođe i do danas neke države i njeni okruzi, opštine postavili su svoje sakupljene vitalne podatke na internet, dok druge na žalost među kojima je i Srbija i ne pomišlja da takve podatke postavi, pa i ako ih „postavi" , nećete moći da dođete do njih. Iako mnoge opštine nemaju postavljene vitalne podatke na internet nego imaju svoju arhivu u papirnom ili elektronskom obliku veoma teško možete doći do vitalnih podataka koje istražujete. Mnoge ustanove koje arhiviraju takve podatke da biste došli do njih morate platiti takvu uslugu, te cene usluga variraju ali u proseku se kreću od 5€ do 10€ po dokumentu.
Ovo poglavlje opisuje vrste informacija pronađene u rođenju, smrti i braku i objašnjava kako da ih što lakše pronađete.

Evidencija o smrti neke osobe

Od tri vitalna podataka ili zapisa, zapisi vezani za smrt neke osobe su najbolja polazna tačka za početnike istraživače i to iz dva razloga. Prvo, većina početnika može lako identifikovati mesto i datum smrti svojih roditelja, baka i deka i to su osnovne informacije za lociranje zapisa o smrti. Ti podaci su sigurno sa mnogo manje grešaka nego drugi jer dolaze iz neposrednog okruženja.
Drugo, mnoge institucije kako kod nas tako i u inostranstvu su manje restriktivne prema podacima o smrću osoba nego kad su u pitanju podaci vezani za rođenje ili brak. Zato što podaci o smrti ukazuju da su te osobe preminule i samim tim zaštita takvih podataka privatnosti je takođe manja.

 Podaci o smrti osoba obično su:
• Lokacija gde je rođen preminuli
• Ime i prezime roditelja preminolog
• Ime i prezime supružnika ili sledećeg rođaka
• Poslednju adresu stanovanja
• Zanimanje ili profesija
• Datum smrti
• Uzrok smrti
• Mesto sahrane

Mada podataka može biti i više u zavisnosti propisa same opštinske samouprave, ali ovi podaci koji su redom nabrojani su najbitniji i dovoljni.
Veliki deo ovih informacija je teško da bi se sakupio iz podataka o popisu stanovništva. Popis će nam reći da nam je neki predak otišao u Ameriku, (popis stanovništva Amerike), ali podaci o smrti teško da će biti u popisu, recimo selo i grad u kom je rođak umro. Takođe ako je vaš predak emigrirao u Ameriku a njegovi roditelji ostali u rodnoj zemlji, u popisu emigriranog rođaka u Americi moguće neće biti podaci o imenima njegovih roditelja, ali podaci o njihovoj smrti moguće će postojati u popisu.

Iza povezivanja dve generacije, podaci o smrti obezbeđuju druge informacije od interesa za genealoge. Genealolozi su zainteresovani, gde su sahranjeni njihovi preci, a pronalaženje mesta i eventualno ime groblja je podatak o smrti koji omogućuje mnogo lakše pronalaženje i drugih predaka. Uzrok smrti je najčešće od velikog interesa za genealoge, ne samo kao deo priče života njihovih predaka, već i kao deo porodične medicinske istorije. Naravno, informacije odnosno podaci koje pronađete o smrti nisu nepogrešivi. Onaj koji vam daje informacije o smrti može pogrešiti, pogrešno je informisan ili ti podaci jednostavno nisu tačni. Čak i uzrok smrti može biti netačan, jer lekari u prošlosti su ponekad falsifikovali zapise o uzrocima smrti zbog tadašnje sramote ili stida.

Na sledećim slikama (Slika br. 1. Slika br. 2.), prikazana su dva dokumenta, izvoda iz matične knjige umrlih u kojima stoje podaci o smrti osobe.
Na svakom od tih dokumenata postoje dve vrste podataka: