Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Početak organizovanog porodičnog stabla

ND08-family-dna-genealogy-aSvaki čovek na ovom svetu je deo svoje porodične istorije, i to može se reći kao skup nepovezanih priča, anegdota, legendi...

Imamo dva roditelja, četiri babe, dede, osam pradeda i prababa, drugih rođaka, porodičnih prijatelja,...preko njih su mnogi čuli nešto o životima naših roditelja, dedama, babama. Sve to čujemo na povremenim okupljanjima, slavama, sastancima, povremenim razgovorima ali mnogi od nas nisu te priče slušali pažljivo. Mi smo razumljivo više zainteresovani za druženje sa našim prijateljima nego slušanje bakine priče o životu nekog našeg pradede ili kako se živelo za vreme I Svetskog rata.
Ovo nas ostavlja neurednima, ne ispunjenima, drugim rečima praznim, sramotnim jer nećemo znati ništa ili veoma malo o našim brojnim precima. Ili ako i znamo nešto, ne možemo da se snađemo u tom nizu mnogobrojnih priča, nema nikakve organizacije informacija i činjenicama.
Jedan od osnovnih od osnovnih principa genealoško istraživanje je da se počne od sebe i kreće unazad, generaciju po generaciju. Na ovaj način, vi se pažljivo krećete od poznatog ka nepoznatom, od sopstvenog života prema životima svojih dalekih predaka. Ova strategija se ogleda u osnovnim organizacionom alatu za geneaologe: grafikon porodičnog stabla.
Grafikon porodičnog stabla

Slika 1 pokazuje osnovni grafikon porodičnog stabla, takođe je poznat i pod nazivom kao pedigre grafikon.
Za početnika, grafikon počinje sa istraživač (1), istraživač otac (2), istraživač majka (3), i tako dalje. Istraživače često pored grafikona porodičnog stabla prati i lista porodične grupe - familije/porodice (slika 2) za svaku porodicu.

 pedigre grafikon

Slika 1. : Pedigre grafikon

lista porodicne familije

Slika 2.: Lista porodične grupe - familija/porodica

Popunjavanje grafikona porodičnog stabla pomaže vizualizaciji onoga što je poznato i nepoznato, na taj način identifikuju se područja za istraživanja. Iako istraživač odgovori na neka pitanja i dalje će teško raditi, istraživati na svom porodičnom stablu, ali ako se organizuje preko grafikona onda se pojedine osobe lakše identifikuju, pa se odatle može započeti novo istraživanje. Pedigre grafikona ima puno, različitih oblika i struktura. Pedigre grafikon kao i listu porodične grupe – familija/porodica, možete preuzeti sa našeg sajta u sekcijipreuzimanje, a takođe ih ima i na internetu www.ancestry.com, odnosno preciznije (http://www.ancestry.com/trees/charts/ancchart.aspx), Microsoft Office templates sajtu www.office.microsoft.com, takođe mogu se pronaći i na poznatom sajtu Sindi liste (eng. Cyndi's List) http://www.cyndislist.com/ pod kategorijoma (eng. ''Supplies, Charts, Forms'') (http://www.cyndislist.com/supplies.htm).

Genealoški softver


Mnogi genealozi koriste komercijalne softvere za organizovanje svojih istraživanja. Postoji puno različitih vrsta genealoških softvera, koji služe za organizovanje porodičnog stabla, njihovi nazivi su; Family Tree Maker, Generations Family Tree, Master Genealogist i The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ("TNG"), i dr. Iako je svaki program ima jedinstvene karakteristike, svi su u suštini baza podataka koje zapisuju podatke o svakoj osobi i vode zapise odnosa između generacije porodica.
Većina genealoški programa podržava GEDCOM standard (eng. GEnealogical Data COMmunication). GEDCOM je otvoreni standard, sadrži genealoške podatke i objašnjava na koji način ti podaci treba da budu zapisani. GEDCOM standard omogućuje i laku, brzu razmenu genealoških podataka, jer ako neki genealoški softver podržava GEDCOM standard, to znači da će te u drugom softveru moći da uvučete te iste vaše podatke. GEDCOM standard je kreiran od strane Crkve „Isusa Hrista svetaca poslednjih dana" (eng. „The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints").
Ova oblast istraživanja rodoslovlja se ubrzano menja. Samo što sam počeo da pišem ove tekstove, pojavilo se nekoliko novih Online genealoških softverskih alata za skladištenje. Najistaknutiji u ovom trenutku je Geni.com, koja omogućava zajednički rad na mreži porodici pedigrea.

RAZGOVOR SA PORODICOM

Neke od najvrednijih informacije o porodici nije u bibliotekama i arhivima, već u sećanjima na članove porodice. U razgovoru sa članovima porodice, posebno starijim rođacima, je važan korak u genealoškom istraživanju. Intervjuisanje rođaka može da popuni prazna mesta u tabelama porodičnog stabla, kao što je dodavanje imena, podacima o rođenju, i drugim detaljima. Ovi detalji će pomoći da u narednim koracima istraživanje bude lakše. Porodične činjenice, uspomene članova porodice obezbeđuju emocionalnu dubinu porodične istorije koja se teško popunjava iz podataka koje se dobijaju iz recimo popisa stanovništva. Na primer kako je vaš jedan deda bio vojnik I Svetskog rata na strani oslobodioca i učesnik u proboja Solunskog fronta, kako je uspeo da preživi takva ratna razaranja, do kako je drugi deda bio na drugoj strani u Austrougarskoj vojci.
Ako je moguće, istraživači treba da intervjuišu starije rođake snimajući te razgovora, i to bilo hvatanjem beleški ili snimanjem audio zapisa. Usmena snimanje porodične istorije je veština, i za genealoge preporučuje se da pročitaju vodič knjigu pod nazivom Doing Oral History : A Practical Guide (Ritchie, 2003). Takođe davanje na uvid vašeg urađenog porodičnog stabla svojim rođacima je dobra polazna tačka da razgovor sa rođacima počne.

Istraživanje koristeći dokumente
Prateći gore navedene korake kao što je skupljanje porodičnih priča i organizacija podataka pomoću fragikona i listi moći ćete da pravilno započnete istraživanje svoje porodične istorije.
U sledećim tekstovima pisaćemo o osnovnim dokumentima potrebnim za genealoge, kao što su dokumenti u okviru popisa stanovništva, drugih vitalnih dokumenata, zapisa i resursa.

Reference
[1] Ancestry.com. ''Genealogy, Family Trees and Family History Records Online,'' http://ancestry.com (accessed August 10, 2007).
[2] Integrated Public Use Microdata Series. ''Census Questions,'' http://usa.ipums.org/usa/voliii/tQuestions.shtml (accessed August 1, 2007).
[3] FamilySearch.org. ''Family History and Genealogy Records,'' http://www.familysearch.org/ (accessed August 1, 2007).
[4] Ritchie, Donald A. Doing Oral History :A Practical Guide . Oxford: Oxford University Press, 2003.
[5] GEDCOM from Wikipedia, the free encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/GEDCOM
[6] Genalogy – About.com, http://genealogy.about.com/