Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Srpska muška imena

slovenska imena

Evo kratkog spiska " Srpska muška imena slovenskog porekla Nekada su sva srpska imena bila slovenskog porekla ali od dolaska srba na Balkan počela se da se prihvataju i strana imena, najpre grčka zbog blizine i uticaja vizantije.

Sve do pokrštavanja srpska imena slovenskog porekla su bila u apsolutnoj većini pa čak i nekoliko vekova posle toga crkvena imena bila su retka.Postojao je izvestan pritisak crkve da se deci daju Biblijska (crkvena) imena (koja su najčešće jevrejskog i grčkog porekla) ali ne toliko velik kao u drugim državama (pročitajte više o ovome u postu srpska imena) pa su Srbi očuvali i danas nose svoja narodna srpska imena.

Mnoga biblijska imena su prilagodjena Srpskom jeziku dodavanjem Slovenskih nastavaka a takav slučaj je i sa drugim narodima koji su biblijska kalendarska imena prilagodili svojim jezicima.U današnje vreme je popularno da se takva imena jevrejskog porekla prilagodjena stranim jezicima daju srpskoj deci, mada ima i slučajeva izmišljanja novih imena tako je na početku fudbalskog prvenstva u južnoj africi jedna majka u srbiji dala svojoj devojčici ime Fifa po svetskoj fudbalskoj federaciji jer joj je jako lepo zvučalo!

Srpska imena slovenskog porekla imaju značenje na srpskom jeziku i najčešće ih prate nastavci: slav,bor,ljub,ko,mir,rad,an...

Mnoga srpska imena slovenskog porekla su veoma slična tj. postoji više imena izvedenih iz jednog pa je u donjem spisku izbegnuto njihovo ponavljanje.Na spisku su samo srpska imena prigodna za današnje vreme?

Cvetan,Goran,Gvozden,Dragan,Danko,Dušan,
Bojan,Časlav,Milan,Milko,Milun,Miloš,Milija,
Milovan,Mladen,Nebojša,Nemanja,Nenad,Novak,Ognjen,
Predrag,Ranko,Rastko,Srećko,Strahinja,Siniša
,Slobodan,Veran,Veljko,Vojislav,Vuk
,Zlatko,Zoran,Zvezdan,Žarko,Željko...
{jacomment on}