Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Волим еуфорију која прати новогодишње празнике. Не сметају ми гужве у превозу, чекање у редовима супермаркета, лудачки темпо на послу, скраћени рокови... Има, међутим, једна ружна појава од које ми се пред сваки дочек диже коса на глави.

 

Страшно ме нервирају петарде. И плаше ме, признајем. Плаше и мог пса Анђелка, који има епилепсију. Он се, јадничак, од њиховог праска тресе као прут. Тако нас двоје годинама поноћ дочекујемо тако што мој пас дрхти, а ја покушавам да га смирим док напољу грува као на бојном пољу.
Не разумем весеље уз тону експлозива. Мени то некако дивљачки.
И признајем да се бескрајно радујем што ће сви који буду бацали петарде, ако их ухвате, од сада морати да плате папрену казну - 50.000 до 100.000 динара. Нека плате, тако им и треба. Можда се дозову памети.

 petarde 02

САМО ЈЕДНА ПОГРЕШНА ПЕТАРДА МОЖЕ ДА ОДСЕЧЕ ПРСТ, УНИШТИ ВИД, СПРЖИ КОЖУ


За малолетнике који мисле да су петарде играчке одговорност ће сносити родитељи. Ако мама и тата немају да плате чека их, каже закон, друштвено користан рад у трајању од 40 до 120 сати.
Значи, драги родитељи, пет дана црнчења или 100.000 динара за једну бачену петарду. Није мало. А није ни много ако знамо шта све једна погрешно бачена петарда може да направи – одсече детету прст, спржи му кожу, уништи вид, излуди комшије, разбуди децу, препадне кучиће...
Па да видимо сада, када будете морали да плаћате, који ће јунаци ником поникнути, а који у црну земљу погледати?
И да ли ћемо Анђелко и ја и ове године у поноћ дрхтати од страха или ћемо се и ми, као сав нормалан свет, у миру радовати Новој години.

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.