Краљ Милутин, Лука Мичета - Књиге о којима се прича

Књиге
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Биографија светог српског краља.

 

09 lukamiceta 00Аутор: Лука Мичета

Лука Мичета (Београд, 1959). Завршио је Прву београдску гимназију. Студирао економију на Београдском универзитету. Новинарством се бави од 1980. године. Био је коментатор и уредник листа Студент; колумниста подгоричке Побједе; уредник првог месечника на енглеском језику Тхе Друм (Б92); коментатор и уредник Нин-а; генерални директор Тањуга. Објавио је књиге Срби и демократија (1992), Судбина Бошњака (1999), Панорама погледа, појмова и мишљења Адила Зулфикарпашића (2001) и Ване Ивановић између Тита и Драже – Пост ум једног Југославена (2010).

Друге књиге аутора Лука Мичета:
• Деспот Стефан Лазаревић
• Дух побуне
• Душан Силни
• Краљ Милутин
• Повратак краља
• Стефан Дечански
• Стефан Немања
• Стефан Првовенчани
• Сулејман, Хурем и Срби
• Ване Ивановић између Тита и Драже


09 lukamiceta kraljmilutin 01

Биографија светог српског краља.

У српском народном памћењу краљ Стефан Урош ИИ Милутин остао је донекле у сенци свог славног прадеде Стефана Немање и унука цара Душана. Лука Мичета књигом Краљ Милутин – биографија светог српског краља подсећа на овог изузетног владара који је на престолу српске средњовековне државе провео готово пуне четири деценије (1282–1321), дуже од било ког Немањића. Осликавајући пресудне догађаје, личности и историјске процесе балканске и медитеранске историје тога времена, аутор подсећа и да је у великој мери, управо захваљујући Милутиновим државничким способостима, Србија тада израсла у најмоћнију државу на Балкану.

На трагу својих претходних наслова посвећених немањићким владарима, Лука Мичета опробаним публицистичким приступом и са већ препознатљивом акрибијом у овој књизи осветљава сложену личност краља Милутина, његову политику, многобројне бракове, ктиторску делатност, судбину његових моштију, као и спомене на овог светог краља међу савременицима али и каснијим поколењима.

Мичетина биографија краља Милутина – заснована на изворној историјској грађи као и на досадашњим сазнањима и закључцима старијих и млађих, српских и страних историчара – доноси мозаик епохе са мноштвом детаља и судбина из наше средњовековне историје, мање познатих или потпуно непознатих широј јавности. Писана једноставним, новинарским језиком, она је намењена свима онима који желе да се упознају са једном од најважнијих личности из српске историје и давно прошлим узбудљивим добом у којем је краљ Милутин живео и стварао.

Мичетин серијал о Немањићима једна је од најбољих ствари која се појавила у скорије време у Србији, везано за писану реч. Изванредне књиге које свако ко држи до себе али и опште културе треба да поседује. Као и у претходним наставцима и овде се обрађују како српска тако и византијска, односно европска историја. Сјајна реконструкција догађаја о српском краљу који је уз Душана оставио најзначајнији траг, па иако контроверзан више је неко заслужан за потоње царство које ће Душан спровести у дело. Бурна личност са још бурнијим догађајима који прате грађански рат са братом, монголску претњу, обрачун са турским хордама, ктирторски рад у Јерусалиму, ослепљење сина и још много тога. Када бих бирао о ком српском владару треба прво снимити филм, то би био без дилеме Милутин. Добар део његове личности пренео се на унука Душана, на жалост у оба случаја највећа жртва испао је Стефан Дечански.

Извор: Лагуна

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.