О Милићевићима
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Обичаји живе давни, обичаји православни, да се слави и прославља, да се крсти и наздравља, чашу дижем не због славља већ због среће и због здравља, Бог вам сваку срећу Милићевићи дао и од зла вас сачувао.

 

 

Свети Никола је крсна слава једна од најчешћих код великог братства Милићевића.

Милићевићи,Вујовићи,Сикимићи,Стијачићи
Војновићи,Радмиловићи,Вукоји,Јокановићи,
Табаковићи,Кисићи, Будечи, Петровићи,Цветковићи
Шуловићи,Миленићи,Бајевићи,Лери,Ивковићи,
Самарџићи,Уљаревићи,Делићи,Милојевићи,
Митрушићи,Радовићи,Попадићи,Симовићи,
Стевовићи,Козјаци,Боботи,Дутине,Видачићи,
Попаре,Чубрили,Јефтовићи,Дунђери,Салатићи
Дунђеровићи,Дангубићи, Митрушићи
желимо вам свима
благостање и среће
да Никољдан још годинама славите
и богу се молите уз пламен свеће.
Да вам Свети Никола свима да
доброг здравља
и нека буде три дана славља.

 

Српска православна црква (СПЦ) данас слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца међу Србима, а такође је храмовна и манастирска слава СПЦ. Посвећено му је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве.  Како пада у време (тачно на половини) великог божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола је слава непроменљивог датума - 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо. Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника.

Три године потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу. Том храму је доцније, у 14. веку, српски краљ Стефан Дечански слао богате прилоге и целу цркву украсио сребром у знак захвалности што му је, како је веровао, Свети Никола повратио вид. 

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и данас у целом хришћанском свету. Родитељи су га, као сина-јединца и као дар од Бога,  њему и посветили. Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, где се и замонашио. После смрти родитеља, разделио је сиромашнима сву наслеђену имовину. Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе, и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу међу људе.

И кнез Милош Обреновић славио је Светог Николу по свим народним обичајима као своју славу.

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.