Copyright protection

Ми смо
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ради ли се о статусу на друштвеној мрежи или чланку на приватном или службеном блогу, сигурно сте некада искористили садржај чија права за коришћење нисте поседовали. Уосталом, то “сви раде” па многи не разумеју зашто би овде могао постојати неки проблем.

Иако се о томе не говори пуно, такве методе рада могу имати врло кобне последице за појединца и организацију. Наиме, сваки пут када користите садржај без допуштења власника, чини кривично дело. Као што је у продавници потребно платити производ пре коришћења, исто је потребно и с дигиталним производима.

Овај текст је написан да би се правилно разумело шта су то ауторска права на интернету и шта може да се деси уколико се не поштују ауторска права на интернету. Проблем са ауторским правима и власништвом је озбиљнији него што се мисли.

Већина људи занемарује ауторска права; путем web претраживача или друштвених мрежа пронађу привлачну слику те је копирају и искористе за своје потребе, без да унапред провере смеју ли је користити.
Управо због овакве праксе, америчка твртка Getty Images, која се бави лиценцирањем фотографија, је пре неколико година тражила одштету од бројних нећете веровати, хрватских страница.

Дотични портали и појединци су неовлашћено користили разне фотографије, због чега се од њих тражила новчана одштета у износу од њихових више тисућа куна по слици. У противном, Getty Images је претио кривичном пријавом, која би могла довести и до затворске казне.

Иако су многи изненађени овим поступком, сличне неугодне ситуације лако се могу избећи познавањем закона и поштовањем ауторског права, односно власништва.

 

autor prava

ВЛАСНИШТВО И АУТОРСКА ПРАВА

Генерално правило које бисте требали имати на уму пре него искористите неки садржај са интернета али ван њега је:
Ако нисте аутор или немате изричито допуштење од аутора, односно онога тко поседује ауторска права, не смете користити садржај.

Популарно погрешно тумачење је да, уколико се наведе извор (нпр. Google, Facebook, Twitter) или се нагласи да није аутор рада, корисник не може сносити последице јер се ради о правилном коришћењу. Та претпоставка није тачна из два разлога:
1. Web претраживачи, друштвене мреже и сличне странице не поседују ауторска права па, према томе, не могу дозволити или забранити коришћење. Те странице служе само за дистрибуцију и проналажење искључиво туђег садржаја.
2. Ако је коришћење дозвољено уз навођење извора, то мора бити назначено уз сам садржај.

 

ВРСТЕ ЛИЦЕНЦИ

Лиценце за коришћење се углавном наплаћују, но велики број аутора омогућује употребу њиховог рада сасвим бесплатно, уколико се поштују одређени услови. Најчешће врсте наплативих лиценци су:

Royalty-free (RF) – Ради се о једнократном плаћању за неограничено коришћење неког медија (фотографије, видеа, дизајна и сл.). Цена зависи о резолуцији и квалитети коришћеног медија.
Популарне агенције: iStock, Shutterstock

Rights-managed (RM) – За свако коришћење садржаја потребно је поново купити права на коришћење. Сваком куповином се дозвољава коришћење само за одређени медијски формат (wеб, одштампан садржај, дигитална књига и сл.), а права су временски ограничена. Цена зависи о начину коришћења.
Популарне агенције: Getty images, Corbis

С друге стране, најпопуларнија бесплатна опција је Creative commons (CC). Ова лиценца има неколико верзија, те аутор може применити различиту лиценцу за сваку слику.
Свака верзија наводи што је дозвољено, односно што је забрањено, те који су услови коришћења. Неке врсте траже само референцу на аутора и лиценцу, док друге забрањују комерцијално коришћење или промену изворног садржаја.

Creative commons је најбоља опција за легално и сигурно коришћење садржаја на wебу, будући да постоји велика количина квалитетних радова дистрибуираних под овом лиценцом. Неке од најпопуларнијих страница за такве радове су:
1. Flickr (потребно укључити CC претраживање)
2. Pixabay
3. Unsplash
4. Gratisography

Иза сваке фотографије стоји нечији рад и труд који је потребно поштовати. Ако тренутно неовлашћено користите садржај на вашем блогу, страници или профилу, искористите претходно наведене странице како бисте нашли замену. На тај ћете начин избећи потенцијалне проблеме са законом, а wеб учинити лепшим местом не само за ауторе, него и за кориснике.

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.