Дан када су срушене капије Европе: Топови пресудили Византији

Био је то уторак, 29. мај 1453. године. Судњи дан за велики Констатинопољ и дефинитивни пад Византије. Тај догађајпотпуно је променио лице света за све векове који буду долазили. Догађај који је свој епилог имао у зору 29. маја 1453. значио је много више од пропасти једне државе. После два месеца непрестаних борби, Византијско царство је престало да постоји.

Сви створитељи „вечног града“: Вучица и даље бди над Римом

Вечни град Рим и Римско царство иду руку под руку. Настанак Римског царства (Imperium Romanum) повезује се са настанком Рима. Стари Рим лежао је на левој обали реке Тибар, око 25 километара од његовог ушћа. Рим је у старо време стајао на седам брежуљака – Капитол (Capitolinus Mons), Авентин (Collis Aventinus), Палатин (Collis Palatinus), Квиринал (Collis Quirinalis), Виминал (Collis Viminalis), Есквинил (Collis Esquilinus) и Целиј (Collis Caelius), а под њим је био и један део брежуљка Јаникула на десној обали Тибра.

Стаљинградску битку многи сматрају прекретницом у Другом светском рату. Реч је свакако о једној од најкрвавијих битки у људској историји са скоро 2 милиона жртава.

Још чланака...

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.