Српски војник на гробљу (1915) / Фото: Геттy

Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"…Ево нас пред Београдом, тако жељеним циљем. Стигли смо око 10х пре подне. Стигао сам кући око 11 часова пре подне. Код куће сам затекао Секу и Мајку. Хвала Богу, кад сам их затекао живе и здраве. Око подне, дошли су отац и Никола. Само је код Николе промена велика, а код осталих нема. Што се тиче вароши, има великих промена. Суморан и мрачан, а нарочито много порушен. Свет је нов, старога нема, као да је сав изумро".

 

Ове речи написао је давне 1919. године Драгољуб Ранковић, ђак наредник из Београда, који је мобилисан у јесен 1914. године.

Прошао је и Солунски фронт, на којем је 1916. године рањен у ногу, а време до краја рата провео је у француским војним болницама по северној Африци.

"У свој родни град вратио се тек 16. априла 1919, као инвалид. Путовање је било дуго и напорно", објаснио је историчар Данило Шаренац за Б92.нет.

Млади Драгољуб само је један од многих који су успели да се живи врате у своју земљу након Првог светског рата, једним од највећих ратних сукоба у историји у којем је учествовао готово цео свет.

Данас се, наиме, обележава тачно 100 година од примирја, а француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел састаће се састану на заједничкој церемонији у вагону у којем је на данашњи дан 1918. године потписано примирје након четворогодишњег рата.

100 velikirat 02

Српски војници 1915. године / Фото: Геттy

На тај начин ће симболично бити обележен крај једног од најжешћих ратова - Великог рата, а у којем је, према проценама историчара, Србија изгубила готово трећину свог становништва. Многи од њих сматрају и да се деценијама након Првог светског рата становништво није ни у потпуности опоравило, а поготово не две деценије касније, када је Србија ушла и у Други светски рат.
Амерички председник Вудро Вилсон био је очаран како се српска војска понашала у рату и шта је све прошла и успела да се поврати.
Шаренац објашњава да је амерички председник био очаран снагом Србије, која је била нападнута, а није потписала сепаратни мир, али и на војнике који су прошли голготу повлачењем преко Албаније, али који су имали довољно воље и снаге да крену у ослобађање своје домовине.

Ослобођење Србије почело је пробојом Солунског фронта средином септембра 1918. године, а већ крајем септембра, тачније 29., Бугарска је капитулирала. Српска војска наставља да ослобађа територије, па су тако већ почетком октобра ослобођени Врање, Владичин хан, Грделица, Лесковац…, а 12. октобра српска војска успела је да дође до Ниша.

Код овог града, наиме, вођене су последње велике борбе са немачком војском на тлу Србије. У српској војсци постојала је јака жеља да баш она остане упамћена као ослободилац Србије.

Нису желели, објашњава Шаренац, да се касније прича да су Србију ослободили Французи и остали савезници. Зато су српски војници, како се у народу то често приповеда, "били бржи од коња", а све у жели да баш они освоје Београд и Србију.

Београд је ослобођен 1. новембра, а престоница Србије била је један од најразоренијих градова Европе. Српска војска је тог дана ушла у готово пуст град, под командом војводе Петра Бојовића, а само неколико дана раније одиграле су се праве борбе код Ниша.

"Зато су и пре консултовања са Французима, кренули у ослобођење Ниша", рекао је Шаренац и додао да је српска војска у ослобађање територија од окупатора након Ниша ишла искључиво у договору са савезницима.
 

"Најважније је ослобођење Ниша јер су се ту водиле најжешће борбе, а некако је заборављено. Аустријанце више не занимају борбе јер се повлаче, али су Немци ти који не желе да падну у ропство и они који напуштају цео тај део. Они то врло озбиљно схватају до последњег момента и Срби се с њима жестоко боре", истакао је Шаренац.

Борбе код Ниша су трајале пуна три дана, а после тога готово и да није било већих "пушкарања".

"Када се дошло до ослобођења Београда ту више није било оних великих борби. Ослободиоци улазе практично у слободан град, Аустријанци се повлаче и предају и тада се већ практично распала Аустроугарска. Већи је проблем био како спречити пљачку и безвлашће, поготово када се пређу Сава и Дрина, јер није се знало како ће која етничка заједница, а поготово немачка и мађарска да реагују на појаву српске војске", објашњава.

Требало је и сачувати, али и одредити где су границе, тачније где ће она бити на северу и шта се дешава на словеначко-аустријској и осталим границама.

100 velikirat 03

Српска војска у близини Београда / Фото: Геттy

"Такође, кошкања су и на словеначко-аустријској граници, италијанско-словеначкој граници и било је питање стићи што пре и поставити ту границу. Тако да то треба узети у обзир, то је један велики напор за српску војску, то су људи који нису видели своје породице можда још и од 1914. године (можда су добили одсуство два-три дана) и оно што највећи број људи не зна је да је највећи број људи демобилисан тек 1921. године", нагласио је Шаренац.

То је било, поручује, озбиљно хуманитарно питање - шта радити са тим људима који су већ седам година у рату.

Њих су држали на границама јер "желите те поуздане и искусне људе на словеначкој и албанској граници која већ тада добија неки призвук који је имала 1990-их година, опасног места, које је у међуратној Југославији постало познато као ‘југословенски Сибир".
 

Пише: Б. Гиговић Грубић
Извор: Б92

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.