Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Мистерије Истакнути људи из наше земље, који су се наводно убрајали у редове окултног друштва, били су духовни очеви Адолфу док је писао „Мајн кампф“, каже Дејан Стојиљковић. Нова епизода серије „Сенке над Балканом“ донела је још једно убиство, суровије и шокантније од претходних.

 

Остали смо без лепе проститутке Маре, која није успела да сазна да је отац њеног детета краљевић Ђорђе Карађорђевић. Такође, Бјелогрлић нам открива и дуго прећуткивану тајну да је у Београду тридесетих година постојала тајно окултно друштво које је из сенке водило државу, а на њиховим забавама падале су главе.

- Сличан мотив и друштво које је било део регуларне војске имате у мом роману „Константиново раскршће“. У њега су улазили интелектуалци и фанатични научници. Људи мисле да сам много тога убацивао у серију, а заправо су се те чињенице налазиле у тексту Стеве Копривице. Друштво Туле основано је још 1918. године и од тада и потиче прича да су Немци потекли од богова, а да су остали мрави. То друштво је допринело успону Трећег рајха. Људи из њихових редова били су духовни очеви Адолфу Хитлеру, посећивали су га у затвору, а сматра се да је под њиховим утицајем и написао „Мајн кампф“ - објашњава за Курир један од сценариста серије Дејан Стојиљковић.

10 senkenadbalkanom 25

Писац каже да су и наши људи били међу сарадницима Адолфа Хитлера.
- Нисмо ништа преувеличавали и држали смо се историјских чињеница. У роману „Каинов ожиљак“ описали смо Данила Грегорића, који је тада био уредник часописа Време. Био је врло образован и звали су га „београдски Гебелс“ (Хитлеров министар пропаганде). Много је урадио за нацисте, чак је и имао полемике с Ивом Андрићем о томе да су нам Немци једини савезници и да нису за нацисте радили само недићевци - истиче Стојиљковић.

Данило Грегорић је био редактор листа Време у Југославији. Био је близак сарадник Виктора фон Херена. Када је 27. марта 1941. извршен пуч, он није био у Београду. Његова жена је била ухапшена, а њему је поручено да неће бити пуштена ако се он не јави у управу града. Грегорић је осуђен на 18 година робије због ратних злочина у Југославији. Поред њега су осуђени и Раденко Станковић, Иво Перовић и сви који су били за потписивање Тројног пакта.

10 senkenadbalkanom 26

Мистериозна слика
ШТА ПРЕДСТАВЉА ЦРНО СУНЦЕ

Црно сунце је окултни симбол који се повезује с нацистима. Серија прати период од чак деценију пре Другог светског рата, а ово је само доказ да ће нацизам доживети своју кулминацију у наредних 15 година. Симбол видимо и на Аврамовој слици већ у четвртој епизоди, а и у лудници, где га црта принц Ђорђе.

 

Недељник

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.