Заборављени српски јунаци - Ко је био генерал Иван С. Павловић, командант у два рата

Генерал Иван С. Павловић Командант у балканским и Првом светском рату, један од оснивача Историјског друштва у Новом Саду 1927. а био је члан и утемељивач Српске књижевне задруге, Српског географског друштва и Друштва „Свети Сава“.

Лоза Немањића - Родослов највеће српске династије

Од Стефана, зачетника српске владарске породице, до Уроша Нејаког, цара и последњег владара, сваки члан ове благородне династије оставио је неизбрисив траг у историји нашег народа.

Како се Србија извукла из економске кризе: Ни динар више, ни за краља, ни за попа!

Царински рат или Свињски рат (пошто је Србија била претежно сточарска земља) је вођен између Краљевине Србије и Аустроугарске монархије од 1906. до 1911. То је био трговински сукоб, који је наступио после прекида преговора који су у Бечу вођени због закључења трговинског уговора између двеју земаља.

Велике одбране Београда: И данас звона звоне у подне

Београд је пре 562. година херојски одбрањен. Београд су нападали Турци, а бранили хришћани. На жалост, у победи нису могли да уживају, јер је куга убрзо почела да узима данак. У освит давне 1456. на Сабору у Будиму донета је одлука да се спреми војска, јер ће Уграска ући у рат против Турака.

Трагом трпезе наших предака: Од кувања за цело племе до богате гозбе Немањића

Често се данас може чути да наша национална кухиња има све одлике кухиња из околних земаља и да, заправо, ни једно јело није изворно наше, почевши од ћевапа и сарми. Међутим, сматрам да у мору таквих тврдњи, које нису нетачне, има и светлих примера – ми, ипак, имамо неколико наших јела која потичу још из племенског савеза.

Пад Србије 1459: Крај деспотовине „између чекића и наковња“

Црне мисли цара Душана почеле су да бивају стварност по Србију у другој половини 15. века. Пало је Смедерево. Пала је Српска деспотовина. Османлије су постале врло истините. Стасао је млађани Мехмед II (касније познат као ел Фатих – Освајач), син султана Мурата II. Нестрпљив и прек, кренуо је да осваја.

Херој заувек: Војвода Путник и даље живи у сећању свог народа

„Тек сад схватам колико је необичан и уман био тај старац, бледог лица, уоквиреног проседом густом брадом подрезаном у шиљак, који је своју болесничку постељу претворио у биро у коме је неуморно радио дан и ноћ“.
Др Арчибалд Рајс, 1915. године

Још чланака...

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.