Актуелне вести

Grid List

Заборављени српски јунаци - Ко је био генерал Иван С. Павловић, командант у два рата

Србија

Генерал Иван С. Павловић Командант у балканским и Првом светском рату, један од оснивача Историјског друштва у Новом Саду 1927. а био је члан и утемељивач Српске књижевне задруге, Српског географског друштва и Друштва „Свети Сава“.

Лоза Немањића - Родослов највеће српске династије

Србија

Од Стефана, зачетника српске владарске породице, до Уроша Нејаког, цара и последњег владара, сваки члан ове благородне династије оставио је неизбрисив траг у историји нашег народа.

Трагом трпезе наших предака: Од кувања за цело племе до богате гозбе Немањића

Србија

Често се данас може чути да наша национална кухиња има све одлике кухиња из околних земаља и да, заправо, ни једно јело није изворно наше, почевши од ћевапа и сарми. Међутим, сматрам да у мору таквих тврдњи, које нису нетачне, има и светлих примера – ми, ипак, имамо неколико наших јела која потичу још из племенског савеза.

Дан када су срушене капије Европе: Топови пресудили Византији

Свет

Био је то уторак, 29. мај 1453. године. Судњи дан за велики Констатинопољ и дефинитивни пад Византије. Тај догађајпотпуно је променио лице света за све векове који буду долазили. Догађај који је свој епилог имао у зору 29. маја 1453. значио је много више од пропасти једне државе. После два месеца непрестаних борби, Византијско царство је престало да постоји.

Сви створитељи „вечног града“: Вучица и даље бди над Римом

Свет

Вечни град Рим и Римско царство иду руку под руку. Настанак Римског царства (Imperium Romanum) повезује се са настанком Рима. Стари Рим лежао је на левој обали реке Тибар, око 25 километара од његовог ушћа. Рим је у старо време стајао на седам брежуљака – Капитол (Capitolinus Mons), Авентин (Collis Aventinus), Палатин (Collis Palatinus), Квиринал (Collis Quirinalis), Виминал (Collis Viminalis), Есквинил (Collis Esquilinus) и Целиј (Collis Caelius), а под њим је био и један део брежуљка Јаникула на десној обали Тибра.

Хиљаду година након што је пропало Западно Римско Царство, Источно или Византија стајало је усправно.

Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.