Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Da se logori nikad ne ponove

snadraga-dragasevic fPod pokroviteljstvom "starog" dela Srpske nacionalne akademije, u sali crkve Svetog arhangela na Delaveru u Torontu održano je izuzetno zanimljivo predavanje o malo poznatoj i vešto skrivanoj sramotnoj "Prvoj akciji za interniranje stranaca, neprijatelja u Kanadi od 1914 - 1920. godine".

Opširnije...

Hrišćanski hram iz doba apostola

lesocki manastirNeispitana crkva Svetog Atanasija u manastiru Lešku, koju su Albanci, pod NATO okriljem, razorili, imala je apsidu upisanu u duboki trapez i krstoobrazni plan, ali sa bočnim pilastrima koji su nosili kupolu. Sličnu apsidu imala je i crkva Samodreža i ona u Sjarini, obe sagrađene na prelazu V i VI veka. Crkve, još sažetije krstolike osnove, svedene samo na potkupolni prostor, javljaju se u Dinogenciji, Perniku, Vranju, Zvečanu i Dubrovniku. Njihova izgradnja pada u vreme između X i XII stoleća.

Opširnije...

Crkva otkrivena u Turskoj među najstarijim u svetu

crkvaturska01

"Ovo je jedna od najstarijih crkava na svetu koja je preživela u svom prvobitnom obliku. Kada se jednog dana bude pravila lista deset najvažnijih arheoloških otkrića 21. veka, ova crkva će sigurno biti na tom spisku", kaže Čelal Šimšek, arheolog koji rukovodi iskopavanjima koja je radio njegov tim tokom cele zime kako bi otkrili veliku crkvu pod zemljom, prvi put primećenu prošle godine pomoću radara.

Opširnije...

Gde sve ide ljudska duša?

kosa-02Pokušavamo da od zaborava otrgnemo nazive i značenje raznih verovanja, predmeta i ljudskog ponašanja iz srpske starine.

Opširnije...

Znamo li svoje pretke ?

zastava-srbije-300x225

Uzbudljiva kazivanja o minulim vremenima kada je sve bilo drugačije: bez televizije, interneta i mobilnih telefona, bez automobila aviona. Kako je život bio težak, naporan a ipak pun sreće, radosti, porodična toplota i ljubavi prema deci kojima su ne samo majka i otac bili utočište sigurnosti i nežnosti, već i bake i deke. Zašto sećanja na davne pretke i žive rođake? Kakav je smisao takvih podsećanja?

Opširnije...