Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Godina Milanskog edikta (313-2013)

milanskiediktBeograd, Niš -- Čitanjem Milanskog edikta i koncertom hora Sretenjskog manastira večeras u Narodnom pozorištu u Nišu počinje godina obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

Prisutnima će se obratiti kopredsednici Organizacionog odbora projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" - predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, koji će otvoriti godinu Milanskog edikta. Domaćin večeri biće ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, a svečanosti će prisustvovati i premijer Ivica Dačić, ministri u Vladi i diplomatski kor.
Kako je rekla Slavica Trifunović, koja rukovodi programom "Milanski edikt 313-2013, Srbija", ceremonija se sastoji iz nekoliko delova, a počeće performansom - čitanjem Milanskog edikta. Zatim će hor Sretenjskog manastira iz Moskve, jedan od najboljih svetskih horova, izvesti jednosatni koncert duhovne i svetovne muzike.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je na konferenciji za novinare kojom su zvanično otvoreni dani "Milanskog edikta" da je njegov grad počastvovan što može da bude domaćin obeležavanja ovako važnog jubileja.
- Počinje ono što smo željno iščekivali, počinju dani Milanskog edikta, priredićemo jedan pravi spektakl onoga što je Niš nekada predstavljao i onoga što će možda predstavljati – rekao je on.
Episkop niški vladika Jovan kaže da su dani "Milanskog edikta" najvažniji za sve hrišćane na svetu.
- Ovo je jedan svečani trenutak i možemo se smatrati srećnim da smo ovde gde smo i da prisustvujemo otvaranju ovog velikog jubileja važnog za sve hrišćane na svetu. Prethodna vlast je takođe kao i ova pomogla organizaciji ove svetkovine i to moramo naglasiti. Pred nama je praznični ciklus koji ćemo uraditi kroz mnoge projekte i koji će biti upamćeni – rekao je vladika Jovan.

Rimski car Konstantin Veliki (272-337), rođen u Naisusu (Nišu), potpisao je 313. Milanski edikt, zakonski tekst kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Tokom cele godine predstavama, izložbama i muzičkim programima Srbija će obeležiti 17 vekova Edikta.

 

Zbog početka proslave Milanskog edikta i posete najvišeg državnog i crkvenog rukovodstva Srbije, u centru Niša oko Narodnog pozorišta, večeras od 18 sati do 23 sata, biće obustavljen saobraćaj.

Potpuna obustava saobraćaja biće u ulicama Generala Milojka Lešjanina i Voždovoj - na deonici od Ureda do Crvenog pevca. Saobraćajnice će biti zatvorene i na Sinđelićevom trgu od Palate pravde do raskrsnice sa Ulicom Nikole Pašića i u Ulici Stefana Prvovenčanog - od suda do raskrsnice sa Ulicom 7. jul.{jacomment on}