Familija Milićevića

Genealoško stablo Milićevića

banner ecomist01

sub08192017

Poslednje dodanoned, 25 jan 2015 11am

Badnje veče u Srbiji

Gradjani-badnjak

Širom Srbije svečanim službama i nalaganjem badnjaka obeležava se Badnje veče. Patrijarh srpski Irinej u beogradskoj crkvi Sveti Aleksandar Nevski upalio božićni Badnjak.

Patrijarh srpski Irinej upalio je večeras u beogradskoj crkvi Sveti Aleksandar Nevski božićni Badnjak i podelio deci u porti Crkve božićne poklone.

Prethodno je održana večernja služba, čime je počelo bdenje, koje će trajati do 19 sati, a u ponoć će, kao i u svim pravoslavnim crkvama širom Srbije, biti održana ponoćna Božićnja liturgija. Nakon paljenja Badnjaka, patrijarh Irinej podelio je deci u porti Crkve božićne poklone. Ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je patrijarhu Irineju čestitao Badnje veče i Božić, sa željom da on donese mir, radost i blagostanje. Paljenju Badnjaka prisustvovao je veliki broj Beograđana, koji su otpevali i Božićnu pesmu. Vernicima se obratio protojerej Vajo Jović, starešina te crkve, koji je rekao da se na sutrašnji dan rodio pastir sveta, koji je došao da ga spase od svih zala i donese ljubav. On je rekao i da ovaj Božić, kao i svi drugi, donosi mir u naša srca, u naš grad, u našu zemlju, uz poruku da se svi ljudi vole.

patrijarh

Badnje veče na Kosmetu

Centralno obeležavanje Badnje večeri na Kosovu i Metohiji održano je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici gde je osveštavanje i paljenje Badnjaka obavio episkop Teodosije. Tom svečanom činu prisustvovao direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, kao i više stotina vernika. Vladika raško-prizrenski Teodosije i Vulin su pozvali na slogu i mir, uz ocenu da je ovo godina velikih odluka. Vulin je, obraćajući se vernicima, pred paljenje Badnjaka, rekao da se Srbija moli za mir, koji želi, a u toj želji ne sme da ostane sama. 

Vulin je ocenio da je godina, koja je pred nama, godina velikih odluka, i godina jedinstva. Prema njegovim rečima, to će biti godina u kojoj će Srbi otkriti slogu i deliti uverenje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo njihove zemlje. U ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Vulin je preneo želje mira, napretka, kao i da se Srbi rađaju u zdravlju i sreći. Vladika Teodosije poručio je okupljenim građanima da se ne dele "na one koji govore ovo ili ono ili koji su južno ili severno od Mitrovice". "Moramo da razgovaramo jedni s drugima, da želimo dobro jedni drugima i da želimo da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji", rekao je on i dodao da je važno da opstanemo kao narod koji gradi mir i ljubav oko sebe. Badnje veče je obeleženo i u ostalim delovima Kosova osveštanjem i paljenjem badnjaka. Na Kosmetu je sve u znaku proslave sutrašnjeg Božića, a centralna proslava biće u manastiru Gračanica.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi...
Božić počinje u ponoć prvim Božićnim liturgijama, a patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru. 

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar. SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

 

{jacomment on}