Актуелне вести

Grid List

Сланинијада 2018, Качарево

Србија

У Качареву је почела 31. Сланинијада. Произвођачи су понудили више од 100 тона месних прерађевина и домаће хране. "Сланинијада" траје до недеље.

Више од 20.000 турских списа стигло у Београд! Овако су Срби заиста живели под Османлијама...

Осамдесетих година 19. века, један човек који је два месеца путовао из Минесоте, затражио је концесију за тражење породичне оставштине од Чедомиља Мијатовића, тадашњег министра финансија у краљевини Србији.

После серије мултидисциплинарних предавања, организованих ове зиме у удружењу „Милутин Миланковић“ на тему „Срби и календарско питање“, одржан је и „округли сто“. Подршку је дала и Влада Србије, са материјалном потпором штампања прикладне монографије. Циљ и мотив ових предавања, било је питање реформе јулијанског „календара (?)“, валидног по научној методологији и рачунању времена.

У народу постоји коледарска изрека: „Од Божићних искри настају Ивањски кресови“, што је друго име за дугодневицу 9/22. јуна у летњем оврагу (сунцоврату). Ивањдан или Велико Коледо је оличење епског Колед-бора (бога), са којим започиње силазна путања привидног кретања Сунца, која иде преко седам небеских кругова са 182 трона, а онда силази опет на кратак дан 9/22. децембра где се одмара два трона (Књига Енохова).

Међу највреднијим делима наших и светских аутора који би требало да буду доступни посетиоцима од јуна 2018, а налазе се у београдском Народном музеју, спадају „Портрет жене” Андреа Лота, „Пурпурне букве” Анрија Матиса, Портрет младе жене” Анрија де Тулуз-Лотрека, „Купачица” Огиста Реноара, „Сељанка” Винсента ван Гога, „Руанска катедрала” Клода Монеа, „Тахићанка” Пола Гогена, „Глава жене” Пабла Пикаса, „Композиција ИИ” Пита Мондријана, „Сељак и крава” Марка Шагала, цртеж „Женски акт” Амедеа Модиљанија…

Филм "Легенда о Коловрату" прошлог викенда започео је свој биоскопски живот у Русији и по резултатима већ надмашио рекордно гледаног "Викинга". Заузео је треће место на листи нагледанијих филмова током првог викенда приказивања.

Федерација БиХ, на челу са Бакиром Изетбеговићем, започела је отимачину више од 800.000 хектара земљишта у власништву прогнаних Срба, упозоравају из Републике Српске.

Документарац који је снимио само је још један од начина да добије у тешкој хуманитарној, људској борби за Србе на Косову. У борби за народ који по рођењу није његов, али јесте по души.

“Ми себе називамо Сербја, Серб, Сербоњка, а Србе у Србији – Јужни Сербја”. Судбина Лужичких опомена осталим Србима!

Ако Емануел Макрон постане председник Француске, већ у децембру ћемо имати мапу пута за Европу у више концентричних кругова, или више брзина. Јединствено тржиште и Шенгенски споразум остаће нетакнути, а вероватно и еврозона.

НЕ канонизацији је једини могући суд, а супротно би значило једну бруталну замену теза, по којој се починилац поистовећује са жртвом, и чиме се жртве убијају по други пут, закључак је Међународне експертске групе историчара ГХ7 – стоп ревизионизму.

ТЕСЛИН НАРОД: Четник Милисав Шурбатовић спустио „Аполо 11“ на Месец.

Србија

Мало је познато да су у конструкцији и дизајну „Апола 11″ и ракете „Сатурн 5″ учествовала и седморица стручњака српског поријекла, међу којима и Милисав Шурбатовић, који је Други свјетски рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића. Управо он је био задужен за приземљење „Апола11“ на површину Месеца. О њему и другим Србима који су оставили значајан траг у Америци, говори документарац „Теслин народ“.

Српски војник на гробљу (1915) / Фото: Геттy

Србија

"…Ево нас пред Београдом, тако жељеним циљем. Стигли смо око 10х пре подне. Стигао сам кући око 11 часова пре подне. Код куће сам затекао Секу и Мајку. Хвала Богу, кад сам их затекао живе и здраве. Око подне, дошли су отац и Никола. Само је код Николе промена велика, а код осталих нема. Што се тиче вароши, има великих промена. Суморан и мрачан, а нарочито много порушен. Свет је нов, старога нема, као да је сав изумро".

Заборављени српски јунаци - Ко је био генерал Иван С. Павловић, командант у два рата

Србија

Генерал Иван С. Павловић Командант у балканским и Првом светском рату, један од оснивача Историјског друштва у Новом Саду 1927. а био је члан и утемељивач Српске књижевне задруге, Српског географског друштва и Друштва „Свети Сава“.

Лоза Немањића - Родослов највеће српске династије

Србија

Од Стефана, зачетника српске владарске породице, до Уроша Нејаког, цара и последњег владара, сваки члан ове благородне династије оставио је неизбрисив траг у историји нашег народа.

Трагом трпезе наших предака: Од кувања за цело племе до богате гозбе Немањића

Србија

Често се данас може чути да наша национална кухиња има све одлике кухиња из околних земаља и да, заправо, ни једно јело није изворно наше, почевши од ћевапа и сарми. Међутим, сматрам да у мору таквих тврдњи, које нису нетачне, има и светлих примера – ми, ипак, имамо неколико наших јела која потичу још из племенског савеза.

Како се Србија извукла из економске кризе: Ни динар више, ни за краља, ни за попа!

Србија

Царински рат или Свињски рат (пошто је Србија била претежно сточарска земља) је вођен између Краљевине Србије и Аустроугарске монархије од 1906. до 1911. То је био трговински сукоб, који је наступио после прекида преговора који су у Бечу вођени због закључења трговинског уговора између двеју земаља.

Дан када су срушене капије Европе: Топови пресудили Византији

Свет

Био је то уторак, 29. мај 1453. године. Судњи дан за велики Констатинопољ и дефинитивни пад Византије. Тај догађајпотпуно је променио лице света за све векове који буду долазили. Догађај који је свој епилог имао у зору 29. маја 1453. значио је много више од пропасти једне државе. После два месеца непрестаних борби, Византијско царство је престало да постоји.

Сви створитељи „вечног града“: Вучица и даље бди над Римом

Свет

Вечни град Рим и Римско царство иду руку под руку. Настанак Римског царства (Imperium Romanum) повезује се са настанком Рима. Стари Рим лежао је на левој обали реке Тибар, око 25 километара од његовог ушћа. Рим је у старо време стајао на седам брежуљака – Капитол (Capitolinus Mons), Авентин (Collis Aventinus), Палатин (Collis Palatinus), Квиринал (Collis Quirinalis), Виминал (Collis Viminalis), Есквинил (Collis Esquilinus) и Целиј (Collis Caelius), а под њим је био и један део брежуљка Јаникула на десној обали Тибра.

Хиљаду година након што је пропало Западно Римско Царство, Источно или Византија стајало је усправно.

Стаљинградску битку многи сматрају прекретницом у Другом светском рату. Реч је свакако о једној од најкрвавијих битки у људској историји са скоро 2 милиона жртава.

Највећи издајник Велике Британије свих времена, како га називају у медијима, прославио је 95. рођендан и тим поводом је свету послао занимљиву поруку.

Учинак Србије се тек спорадично обрађује. За Принципа пишу или да је националиста или се не помиње.