Актуелне вести

Grid List

Током Првог светског рата драгоцени експонати страдали од првих граната, а касније их пљачкала и аустроугарска војска.

Србија још нема пописану драгоцену културну баштину на којој се темељила и наша државност. Трпимо катастрофалне последице одбацивања немањићког наслеђа.

Клепечкa фигуринa женског божанства старa око 4.000 година

Србија

Ово откриће ће натерати историчаре да преправљају књиге, јер је реч о граду бронзаног или бакарног доба, који је изгубљена карика између Лепенског вира, Винче и каснијих цивилизација.

Детаљи и чињенице о немачком бомбардовању Београда у априлу 1941. године у великој мери су познати јавности. Међутим, мало се зна о херојској акцији припадника Југословенског краљевског ратног ваздухопловства који су након напада на Београд бомбардовали циљеве у Трећем рајху.

Тридесет година је прошло од како је академик професор Владета Јеротић напустио лекарску праксу, усред, како пише у својој аутобиографији, интензивног психотерапеутског рада у београдској болници „Др Драгиша Мишовић”.

АКО је судити по најави министарке државне управе и локалне самоуправе Ане Брнабић, Србија ће ускоро добити адресни и централни регистар грађана, а један од приоритета Владе је и електронско архивирање.

Документарац који је снимио само је још један од начина да добије у тешкој хуманитарној, људској борби за Србе на Косову. У борби за народ који по рођењу није његов, али јесте по души.

“Ми себе називамо Сербја, Серб, Сербоњка, а Србе у Србији – Јужни Сербја”. Судбина Лужичких опомена осталим Србима!

Ако Емануел Макрон постане председник Француске, већ у децембру ћемо имати мапу пута за Европу у више концентричних кругова, или више брзина. Јединствено тржиште и Шенгенски споразум остаће нетакнути, а вероватно и еврозона.

НЕ канонизацији је једини могући суд, а супротно би значило једну бруталну замену теза, по којој се починилац поистовећује са жртвом, и чиме се жртве убијају по други пут, закључак је Међународне експертске групе историчара ГХ7 – стоп ревизионизму.

Одмах по уласку партизанских јединица у Трст ухапшено је неколико хиљада Италијана и Словенаца. Већина њих је депортована и без суђења је завршила у кречњачким јамама по Истри.

Броз је у преговорима са савезничком делегацијом заступао становиште да су регију Венеција - Ђулија ослободили партизани и да они полажу и право да над том територијом имају пуну власт.

Мимо договора са маршалом Александером, Јосип Броз је наредио својим јединицама да саме заузму Трст, иако су Савезници испунили свој део обавеза слањем опреме и муниције.

Јосип Броз је још после капитулације Италије 1943. године донео одлуку да поред Истре новој Југославији прикључи регију Венеција - Ђулија, укључујући Трст, Горицу и Монфалконе.

У тек ослобођеном Београду у оптицају су били динари старе Југославије, и то у ограниченим количинама, јер су Немци однели све машине за штампање новца. Црна берза је царевала.

Друга јединица Прве ваздухопловне бригаде, био је Други ловачки пук, који је био стациониран на аеродромима Кнић и Сушичко поље недалеко од Крагујевца. Овај пук је у свом саставу имао 4 ескадриле са укупно 35 авиона-20 ловаца Месершмит Ме-109 (19+1 извиђач) и 15 ловаца типа Харикен.

Учинак Србије се тек спорадично обрађује. За Принципа пишу или да је националиста или се не помиње.

Први пут сам видео и држао ту заставу 2008. године.

Професорка Ерика Армстронг Данбар је прегледала новинску архиву у Филаделфији када је наишла на један оглас из 1796. године.

У старој Грчкој Сократ је имао репутацију мудрог човека вредног поштовања. Из ове приче ћете јасно видети како тестирати некога оговара ли или не.