Актуелне вести

Grid List

Сланинијада 2018, Качарево

Србија

У Качареву је почела 31. Сланинијада. Произвођачи су понудили више од 100 тона месних прерађевина и домаће хране. "Сланинијада" траје до недеље.

Више од 20.000 турских списа стигло у Београд! Овако су Срби заиста живели под Османлијама...

Осамдесетих година 19. века, један човек који је два месеца путовао из Минесоте, затражио је концесију за тражење породичне оставштине од Чедомиља Мијатовића, тадашњег министра финансија у краљевини Србији.

После серије мултидисциплинарних предавања, организованих ове зиме у удружењу „Милутин Миланковић“ на тему „Срби и календарско питање“, одржан је и „округли сто“. Подршку је дала и Влада Србије, са материјалном потпором штампања прикладне монографије. Циљ и мотив ових предавања, било је питање реформе јулијанског „календара (?)“, валидног по научној методологији и рачунању времена.

Гост емисије "Интервју" био је господин Горан Шарић, католички историчар и теолог.

У народу постоји коледарска изрека: „Од Божићних искри настају Ивањски кресови“, што је друго име за дугодневицу 9/22. јуна у летњем оврагу (сунцоврату). Ивањдан или Велико Коледо је оличење епског Колед-бора (бога), са којим започиње силазна путања привидног кретања Сунца, која иде преко седам небеских кругова са 182 трона, а онда силази опет на кратак дан 9/22. децембра где се одмара два трона (Књига Енохова).

Филм "Легенда о Коловрату" прошлог викенда започео је свој биоскопски живот у Русији и по резултатима већ надмашио рекордно гледаног "Викинга". Заузео је треће место на листи нагледанијих филмова током првог викенда приказивања.

Федерација БиХ, на челу са Бакиром Изетбеговићем, започела је отимачину више од 800.000 хектара земљишта у власништву прогнаних Срба, упозоравају из Републике Српске.

Документарац који је снимио само је још један од начина да добије у тешкој хуманитарној, људској борби за Србе на Косову. У борби за народ који по рођењу није његов, али јесте по души.

“Ми себе називамо Сербја, Серб, Сербоњка, а Србе у Србији – Јужни Сербја”. Судбина Лужичких опомена осталим Србима!

Ако Емануел Макрон постане председник Француске, већ у децембру ћемо имати мапу пута за Европу у више концентричних кругова, или више брзина. Јединствено тржиште и Шенгенски споразум остаће нетакнути, а вероватно и еврозона.

НЕ канонизацији је једини могући суд, а супротно би значило једну бруталну замену теза, по којој се починилац поистовећује са жртвом, и чиме се жртве убијају по други пут, закључак је Међународне експертске групе историчара ГХ7 – стоп ревизионизму.

Херој заувек: Војвода Путник и даље живи у сећању свог народа

Србија

„Тек сад схватам колико је необичан и уман био тај старац, бледог лица, уоквиреног проседом густом брадом подрезаном у шиљак, који је своју болесничку постељу претворио у биро у коме је неуморно радио дан и ноћ“.
Др Арчибалд Рајс, 1915. године

Како је настао назив Славен? Одакле ријеч "славен" ?

Србија

У задњих тисућу година Далмацију су освајали: Мађари, Монголи, Млечани, Турци, Французи, Аустријанци, Талијани, Њемци. Монголи су мање битни, они су ту само прозујали.

Краљ без краљевине: Марко Краљевић (Марко Мрњавчевић)

Србија

„Никакога Србина нема који не зна за име Марка Краљевића… Приповиједа се да је био много јачи од осталијех садашњијех јамачно и ондашњијех људи… Ја сам у дјетињству гледао у Сријему, у крчми манастира Крушедола, гдје је Марко намолован како једном руком маторога вола држи за реп преко рамена и носи на леђима…
Вук Ст. Караџић „Српски ријечник„, 1818.

Витешки ред Змаја (нем. Drachenorden; лат. Societas Draconistrarum) настао је према угледу на бургундијски витешки ред Св. Ђорђа. Ред је првобитно био задужен за заштиту краљевске породице цара Светог римског царства Жигмунда (у време док је још увек био краљ Мађарске). Чланови реда називали су се драконима.

Баба Анујка, некада познатија као "Банатска вештица", унесрећила је и усмртила на десетине људи захваљујући својој водици, која је садржала најопасније отрове, као што су арсен, татула, жива и мишомор.

Мистерије Истакнути људи из наше земље, који су се наводно убрајали у редове окултног друштва, били су духовни очеви Адолфу док је писао „Мајн кампф“, каже Дејан Стојиљковић. Нова епизода серије „Сенке над Балканом“ донела је још једно убиство, суровије и шокантније од претходних.

Хиљаду година након што је пропало Западно Римско Царство, Источно или Византија стајало је усправно.

Стаљинградску битку многи сматрају прекретницом у Другом светском рату. Реч је свакако о једној од најкрвавијих битки у људској историји са скоро 2 милиона жртава.

Највећи издајник Велике Британије свих времена, како га називају у медијима, прославио је 95. рођендан и тим поводом је свету послао занимљиву поруку.

Учинак Србије се тек спорадично обрађује. За Принципа пишу или да је националиста или се не помиње.

Први пут сам видео и држао ту заставу 2008. године.

Професорка Ерика Армстронг Данбар је прегледала новинску архиву у Филаделфији када је наишла на један оглас из 1796. године.